Kanadassa kirkoilla on tapana valmistella jouluksi erilaisia esityksiä. Kyseessä voi olla näytelmä, konsertti tai jokin vastaava yleisölle suunattu tapahtuma. Esitykset ovat tärkeitä ja niihin yleensä panostetaan paljon. Ne ovat myös yksi kirkkojen tapa kerätä rahaa, sillä pääsylipuista on maksettava pieni summa. Me Suomi-kodin opieskelijat saimme mahdollisuuden päästä seuraamaan yhtä näistä jouluesityksistä kirkossa, jonka esitykset ovat tunnetusti erittäon hyviä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

People’s Church on suuri kirkko karolinen kirkko Torontossa. Kirkkosali on jaettu parvi- ja permanto-osaan ja me pääsimme seuraamaan esitystä parvelta, mistä näkymä lavalle oli oikein hyvä. Tämän vuoden esitys oli dramaturinen musikaali Silent Night. Se oli toteutettu kokonaan seurakunnan toimesta ja oli tämän huomioon ottaen uskomattoman hyvä. Esiintyjät olivat erittäin hyviä näyttelijöitä ja laulajia ja myöhemmin saimme kuulla, ettei kellään heistä edes ollut teatteritaustaa. Lisäksi kirkon kuoro osallistui lauluihin noi kahdenkymmenen hengen orkesterin säestyksellä.

 

Näytelmä alkoi kapellimestarin tervetulopuheella, jonka jälkeen yleisö ja kuoro lauloivat yhdessä amerikkalaisia joululauluja. Sitten oli itse musikaalin vuoro. Musikaali sijoittui 1800-luvun alkupuolelle pieneen saksalaiseen kylään, jossa kirkolla oli erittäin hallitseva asema. Tarina kertoi papista, joka halusi avata kirkon ovet vähäosaisille ja levittää kristillistä sanomaa kaikkien tasa-arvoisuudesta ja siitä, että Jumala välittää jokaisesta ihmisestä. Tämä ei kuitenkaan ollut kovin yksinkertaista, sillä kirkon vanhin pappi ajatteli vain kirkon rahoja ja niitä ihmisiä, jotka pystyivät maksamaan kolehtia ja oletti toisenkin papin tekevän niin. Tietysti kaikki päättyi hyvin ja vähäosaisetkin pääsivät kirkkoon ja vanha pappi ymmärsi olleensa väärässä.

 

Kokonaisuudessaan musikaali oli upeasti toteutettu ja mielestäni se muistutti täydellisesti tyypillisiä amerikkalaisia lastenelokuvia ja tarinoita. Tätä vaikutelmaa ehkä vielä vahvistivat esityksen aikana soitetut amerikkalaiset joululaulut ja musiikki, joka oli kuin suoraan Disneyn elokuvista. Välillä sitä todella muistaa olevansa Pohjois-Amerikassa. Oli erittäin kiinnostavaa päästä näkemään tällainen joulunäytelmä ja seurakunta oli todella tehnyt upeaa työtä. Näytelmän jälkeen jokainen katsoja sai cd:lle äänitetyn jouluviestin yhdeltä People’s Churchin papilta ja lisäksi oli mahdollista käydä hakemassa ilmainen Raamattu. Näytelmä auttoi siis myös kirkkoa levittämään sanomaansa.     

 

2128355.jpg

 

Myos lavasteiden eteen oli nahty paljon vaivaa.