Viimeinen harjoittelupäiväni oli jouluaatto. Suomi-Kodissa joulua juhlittiin jouluruokien, esityksien ja joulupukin voimin. Perinteiset jouluruoat kuten rosolli, kinkku ja erilaiset laatikot maistuivat asukkaille ja monet olivat tunnelman kohottamiseksi vetäneet tonttulakin päähän. Pääsin itsekin osallistumaan yhteen esitykseen. Tosin sain kuulla sen vasta noin minuutti ennen esityksen alkua. Kyseessä oli lumihiutaletanssi, jonka esittivät jotkut henkilökunnan jäsenistä, muutama vapaaehtoinen ja erään vapaaehtoisen lapsenlapsi, joka oli 7-vuotias. Minulla ja Leilalla ei ollut aavistustakaan askelista, mutta 7-vuotias lapsenlapsi käski meidän vain seurata perässä ja matkia häntä ja hyvinhän se tietysti meni. Joulupukki saapui iltapäivällä ja jakoi jokaiselle asukkaalle pienen paketin, josta löytyi muun muassa suklaata ja vapaaehtoisten leipomia piparkakkuja.

Päästyäni kotiin töistä söin päivällistä perheen kanssa ja noin kello kymmeneltä lähdin Leilan kanssa Agricola kirkkoon. Siellä pidettiin Midnight candlelight service, joka koostui pääasiassa amerikkalaisista joululauluista. Jokainen osanottaja sai myös kynttilän, joka loppuvaiheessa sytytettiin tuomaan valoa kirkkoon. Jumalanpalvelus loppui keskiyöllä, jonka jälkeen kiertelin Leilan kanssa katselemassa jouluvaloja, jotka amerikkalaiseen tapaan ovat aivan uskomattomia. Joitakin taloja tuskin näkee valojen ja jättimäisten vilkuttavien joulupukkien takaa. Erään talon valot jopa vilkkuivat ja vaihtuivat joululaulujen tahtiin. Kotona olin vasta puoli kaksi aamulla ja silloin olikin aika viedä joululahjat kuusen alle odottamaan aamua ja käydä itse nukkumaan.

Kanadassa varsinainen juhlapäivä on joulupäivä. Perhe heräsi aikaisin ja lähti joulukirkkoon, mutta minä ja Essi päätimme nukkua hieman pidempään. Perheen tultua kirkosta he valmistivat aamiaisen – pekonia, makkaraa, tomaatteja ja kananmunia, joista minä kasvissyöjänä tosin söin vain kananmunia ja tomaatteja. Syötyäni lähdin kauppaan ostamaan sokeria, jota Mary-Lou oli unohtanut ostaa ja palatessani muut olivat jo jakamassa lahjoja. Oletin saavani mahdollisesti yhden lahjan Essiltä, mutta Daisy (toinen perheen tytöistä) antoi minulle kokonaisen pinon paketteja. Sain yhden Johnilta ja Mary-Loulta, yhden Poppylta ja Daisylta, yhden Essiltä ja yhden perheen koiriltaJ Minä ja Essi annoimme tytöille suomalaista suklaata, ruisleipää ja muumilakritsit ja Johnille ja Mary-Loulle suomalaista kahvia sekä suomalaista designia olevat kahvikupit.

2177542.jpg

Lahjat valmiina jaettavaksi

Noin kello neljä päivällisvieraat olivat saapuneet ja aloitimme joulupäivällisen. Paikalla oli noin kaksikymmentä ihmistä, jotka olivat pääasiassa sukulaisia ja perhetuttuja. Monet heistä olin tavannut jo Thanksgiving päivällisillä aiemmin syksyllä. Tarjolla oli perinteisiä jouluruokia kuten kalkkunaa ja bataattimuhennosta. Noin kello kuusi lähdin harjoitteluohjaajani Leilan luo, jossa vietettiin suomalaista joulua kalkkunan, kinkun, rosollin ja lanttulaatikon voimin. Paikalla oli Leilan ystäviä Suomi-Kodista ja kirkosta. Päivällisen jälkeen luvassa oli lahjojen jakoa. Palattuani kotiin olikin jo nukkumaanmeno aika ja Boxing day eli tapaninpäivä kului seuraavan päivän New Yorkin matkaa varten pakkaillessa.

2177658.jpg

Joulupäivällinen Johnin ja Mary-Loun luona

 

2177525.jpg

Leilan luona joulua viettämässä