Vanhustyöhön valmistavia tutkintoja on Ontarion provinssissa pääasiassa kolme. Nämä ovat Registered Nurse eli RN, Registered Practical Nurse eli RPN sekä Personal Support Worker eli PSW.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

RN vastaa Suomen sairaanhoitajan tutkintoa. Kyseessä on neljä vuotta kestävä yliopistotutkinto, jonka yksi suuntautumisvaihtoehto on Geriatrical nursing. Suomi-Kodissa sairaanhoitajat ovat korkeimmin koulutettuja työntekijöitä ja huolehtivat muun muassa lääkkeitten jakamisesta ja suurimmasta  osasta paperitöitä. He eivät koskaan ota omia potilaita, joista huolehtivat koko päivän vaan auttavat hoitotyössä tarpeen tullen. Suomi-Kodissa jokaisessa vuorossa on oltava ainakin yksi sairaanhoitaja.

 

RPN vastaa Suomen lähihoitajan tutkintoa ja siihen on monenlaisia koulutusvaihtoehtoja. Opiskelun voi suorittaa kokopäiväisenä opiskeluna, osa-aika opiskeluna tai lähes kokonaan etänä. Kokopäiväisenä opiskeluna tutkinnon suoritusaika on kaksi vuotta. Sairaanhoitajan tutkintoon verrattuna lähihoitajat keskittyvät vähemmän johtamiseen, tutkimukseen sekä  resurssien hallintaan ja keskittyvät enemmän käytännön työhön. Suomi-Kodissa myöskään lähihoitajat eivät yleensä ota omia potilaita vaan huolehtivat lääkkeitten antamisesta, verenpaineen mittaamisesta ja muista enemmän sairaanhoidollisista tehtävistä. Suomi-Kodissa joka vuorossa on yleensä yksi tai kaksi lähihoitajaa.

 

PSW-tutkinnon suorittaminen kestää tavallisesti 21:stä viikosta yhteen vuoteen riippuen tutkinnon suorittamistavasta. PSW ei ole yliopistotasoinen tutkinto vaan olisi ehkä enemmän verrattavissa opistotasoisiin tutkintoihin Suomessa. PSW-tutkinnon suorittaneet toimivat avustavissa tehtävissä eri terveydenhuoltopalveluja tarjoavissa paikoissa. Suomi-Kodissa PSW-tutkinnon suorittaneet vastaavat jokapäiväisestä hoitoyöstä. Heidän tehtäviinsä kuuluvat syöttäminen, peseminen, pukeminen ym. jokapäiväiset tehtävät. Yksi PSW vastaa yleensä noin 6-8:sta asukkaasta.

 

Kaikille tutkinnoille on yhteistä se, että niihin kuuluu sekä sairaanhoidollisia kursseja sekä sosiaalityötä. Psykososiaalinen lähestymistapa, ammattietiikka, asiakkaan oikeudet sekä työntekijän oikeudellinen asema ovat tärkeitä kaikissa koulutusohjelmissa.

 

Nursinghome Administrator eli vanhainkodin johtaja on yleensä yksikön korkeimmin koulutettu henkilö. Voidakseen toimia johtajana on suoritettava jokin terveydenhuollon alan kandidaatin tai maisterin tutkinto. Tällaisia ovat esimerkiksi Health Care Bachelor Degree tai Health Care Master's Degree. Lisäksi on suoritettava yliopistotason Health Care Management tai Health Care Administration Program. Johtajat kuin myös sairaanhoitajat ja lähihoitajat saavat toimilupansa terveysministeriöltä.

 

Saadakseen pitää toimilupansa vanhainkodin johtajan on kerran kolmessa vuodessa toimitettava Ontario Long Term Care Association –järjestölle todisteet siitä, että on kouluttanut itseään ja pysynyt ajan tasalla oman alansa asioissa. Järjestölle on lähetettävä lista seminaareista, koulutustilaisuuksista, kursseista ja työpajoista, joihin johtaja on kolmen vuoden aikana osallistunut. Lisäksi on kirjattava eri komiteat, joiden jäsenenä on toiminut, vapaaehtoisjärjestöt, joissa on toiminut sekä opiskelijat, joita on ohjannut. Kaikista osallistumisista on oltava todistus ja toiminnat pisteytetään niiden arvon mukaan. Saadakseen pitää toimilupansa on päästävä minimi pistemäärään, joka on 30 pistettä. Esimerkiksi järjestöissä ja komiteoissa toimimisesta saa 2 pistettä joka vuosi. Seminaareista taas yhden pisteen kolmessa tunnissa. Pääsin seuraamaan, kun ohjaajani täytti kyselylomaketta ja se ei todellakaan ollut helppoa. Hänen oli tiedettävä täsmälleen, milloin hän oli ollut missäkin tilaisuudessa ja kuinka kauan tilaisuus oli kestänyt. Lisäksi hänen oli tiedettävä missä asemassa hän kulloinkin oli ollut eri järjestöissä ja komiteoissa.  Oli aika turhauttavaa käydä läpi vuoden 2006 papereita ja koittaa löytää tarvittavat todisteet eri tilaisuuksiin osallistumisesta.