Harjoittelupaikkani on Toronton Suomi-Koti eli Finnish-Canadian Seniors Centre. Paikan perustehtävänä on tarjota asumispalveluja sekä pitkäaikaishoitoa suomalaissyntyisille tai sellaisille kandalaisille ikäihmisille, joiden sukujuuret ovat Suomessa. Suomi-Koti koostuu noin 70:stä tuetusta asunnosta, sekä seitsemännessä kerroksessa sijaitsevasta 34-paikkaisesta hoivaosastosta. Suomi-Koti tarjoaa asukkailleen hoito- ja tukipalveluita, aktiviteetteja, kuntouttavaa hoitoa, hengellistä hoitoa sekä saattohoitoa. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Suomi-Koti perustettiin vuonna 1982 viiden suomalaisen seurakunnan toimesta. Seurakunnat perustivat yhdistyksen tarkoituksenaan saada Toronton suomalaisille vanhuksille oma hoivakoti. Koska valtion rahoitusta hoivakodeille ei tuolloin ollut saatavilla rakennettiin ensin kuusikerroksinen asumispalveluita tarjoava Finnish-Canadian Seniors Centre, joka avattiin vuonna 1987. Hoivaosasto eli Finnish-Canadian Nursing Home avattiin rakennuksen seitsemänteen kerrokseen vuonna 1992.

 

Nykyään Suomi-Koti saa valtiolta jokavuotisen avustuksen, jonka suuruus määräytyy vuosittain pidettevän arvioinnin pohjalta. Arvioinnin ideana on, että sosiaali- ja terveysministeriön edustajat tulevat Suomi-Kotiin ja arvioivat kunkin asukkaan hoitotarpeet ja tarvittavan hoidon tason. Avustuksen suuruus määräytyy sitten hoidon tarpeesta ja tasosta. Pääsin itsekin seuraamaan tätä arviointia ja sitä ennen tehtäviä valmisteluja. Hoivaosaston johtaja kävi läpi kaikkien asukkaiden kansiot ja varmisti, ettei samasta asukkaasta ole ristiriitaisia tietoja, sillä tämä saattaisi johtaa väärään tasoarviointiin ja näin pienentää avustuksen määrää. Arviointi on Suomi-Kodille tärkeä tapahtuma, sillä siitä riippuu seuraavan vuoden rahamäärä.

 

Pelkästään valtion tuki ei kuitenkaan riitä kaikkien toimintojen tarjoamiseen ja niinpä suomi-Koti järjestää erilaisia varojen keräys hankkeita. Näistä esimerkkejä ovat vuosittainen Walk-a-thon, jossa työntekijät kävelevät tietyn matkan ja keräävät itselleen mahdollisimman monta sponsoria sekä silent auction, jossa huutokaupataan henkilökunnan tarkoitusta varten keräämiä tavaroita. Viikoittain Suomi-Kodissa myös myydään vaatteita dollarin kappalehintaan ja nämä tilaisuudet ovat yleensä osoittautuneet hyvin tuottoisiksi. Jonkin verran tuloja saadaan myös asukkaiden vuokra- ja ruokamaksuista.

 

Lisäksi Suomi-Kodissa käy paljon vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka järjestävät asukkaille ohjelmaa, vievät heitä ulos tai tulevat muuten vain viettämään aikaa muutaman asukkaan kanssa. Vapaaehtoistyö ja avustukset ovat Kanadassa paljon yleisinpiä kuin Suomessa. Ne koetaan eräänlaiseksi kansalaisvelvollisuudeksi ja eri instituutioiden järjestämät hyväntekeväisyystapahtumat ovat erittäin yleisiä. Myös seurakunnat ovat yhä aktiivisesti mukana Suomi-Kodin toiminnassa ja pitävät viikoittain jumalanpalveluksia Suomi-Kodin asukkaille. Yksi Suomi-Kodin tärkeimmistä toiminta-ajatuksista on kuitenkin toimia voittoa tavoittelemattomasti. Rahoilla pyritään ainoastaan kattamaan kulut niin, että toimintaa pystytään tarjoamaan jatkossakin.

Toronton Suomi-Koti on, kuten koko Toronton kaupunkikin, erittain monikulttuurinen. Asukkaat ovat paaasiassa suomalaisia ja Kanadalaisia, mutta tyontekijoita riittaa Filippiineilta, Iranista, Intiasta ja Kiinasta aina Suomeen Viroon ja Kanadaan asti. Kuvaavaa on, etta ehka yksi kymmenesta tyontekijasta puhuu aidinkielenaan englantia. Suomi-Koti onkin erittain suositeltava harjoittelupaikka monikulttuurisesta tyosta ja ymparistosta kiinnostuneille. Se sijaitsee keskeisella paikalla lahella Toronton keskustaa ja seka linja-auto etta metro yhteydet sinne ovat hyvat. Henkilokunta on mukavaa ja ystavallista ja myos asukkaat toivottavat uudet opiskelijat tervetulleiksi. Suomi-Kotiin toivotaankin mahdollisimman monia suomalaisia opiskelijoita, silla suomea puhuvat tyontekijat ovat Suomi-Kodille arvokasta tyovoimaa. Kannustan siis jokaista kiinostunutta kokeilemaan onneaan!

2017537.jpg

Suomi-Kodin paasisaankaynti